Čt. Zář 19th, 2024
ukázka rozdílu mezi levnou podlahou a drahou. Odborník pozná rozdíl, lajk ho poznat nemusí. Obě kusy podlahy jsou pro porovnání připlácnuté k sobě

Je toto technický blog? Je a proto se tentokrát budeme bavit o podlahách v ČR. V panelácích v ČR žije 2,6 milionů čechů (zdroj), je to článek přesně pro vás, ale i pro ty z vás, kteří žijete v rodinném domě a nechcete mít podlahy, které v případě, že potřebujete cokoliv řešit pod podlahou, můžete s rozebráním vyhodit a koupit nové, které se nebudou lámat.

Toto bude asi nejdražší článek, za těch XY let, co píšu tento blog, protože zkušenost a rady, které vám sem napíšu, mě vyšly dráž, než bych si představoval, dostal jsem i několik školení přímo od stavařů.

Byty od developerů, velkých firem budou mít většinou nekvalitní podlahy

Asi nejste překvapení. Primárním cílem českých developerů není kvalita, ale výše marže se zdánlivou snahou se alespoň přiblížit zákonem stanovených normám, u nichž je silné podezření z intenzivního lobby napříč parlamentními stranami. Jsou samozřejmě mezi developery výjimky a překvapivě u menších developerů, kteří se musí více snažit, ale potom býváte např. na dvounásobných cenách za metr čtvereční, oproti bytům od běžného developera. Kvalita hold něco stojí. První, na čem drtivá většina (čest výjimkám) šetří, je pokládání stavebního polystyrenu pod podlahu. Když soused nad vámi, nebo vy, našlapáváte patou, přesně skrze tento stavební polystyrén, se hluk dál šíří do zbytku stavby. Pokud developer staví kvalitnější byty, tak už foukaný polystyrén znamená výrazné zlepšení a nejlepší jsou různé typy speciálních keramických vat, díky kterým máte téměř jistotu, že pokud se při stavbě neudělá nějaká zásadní chyba, měli byste mít od sousedů nad vámi pokoj.
Jak poznat nekvalitní podlahu? Co je vlastně pojem nekvalitní podlaha? Odpoví další nadpis.

Tloušťka izolace. Vlevo Meister cca 2 milimetry, vpravo IVC/SPC moduleo 1 milimetr, nebo méně než to
Podlaha od Meisteru
Další detail podlahy od Meisteru, tloušťka tlumící vrstvy je na první pohled úplně jinde
Foto obalu

Většina evropských výrobců podlah vozí materiál na jejich výrobu z Číny

Pojďme se nyní bavit o vinylových podlahách. Slovy stavaře 90% výrobených podlah, i těch vyrobených uvnitř EU i mimo ni, je tvořeno z cca 60% sypaným a kdoví jak lisovaným vápníkem. Podlaha sice vydrží hodně, než se ošoupe, horší je to s přenosem hluku, marketingově odkomunikovaným „útlum kročejového hluku až 20 nebo až 22dB“ a podobné marketingem pronášené a technicky negarantovaná prohlášení na obalech a ve výrobních brožurách většiny výrobců.
Pokud podlahu 1x položíte a příštích 30 let nemusíte na podlahu sahat, asi se problém nikdy nedozvíte. A za 30 let si asi řeknete „hmm, tak už je asi podlaha stará“. Pokud máte ale podlahu třeba 3 roky a soused vás upozorní, že kvůli vám nemůže spát, tak máte problém, protože se podlaha při rozebírání bude lámat, kraje drolit a máte téměř 100% pravděpodobnost, že se vám velké množství kusů např. zámkového vinylu, rozpadne na okrajích a už nepůjde podlahu znovu složit. U nových lamel to nepoznáte, ale u těch, po kterých se chodilo alespoň 2 roky, už se vám budou při rozebírání (provádí odborníci) rozpadat jejich hrany v rukách.
Pro velké podlahářské firmy je to vlastně skvělý business.
Tys chtěl dodávat izolaci pod podlahou, kterou ani nenabízíme? Tak máš smůlu, budeš si muset zaplatit novou podlahu, protože tu tvou už nevyrábíme, nebo nemáme stejný vzor, anebo se ti podlaha stejně při rozebrání rozdrolí na okrajích, takže ji stejně ani profesionální firma nemá šanci rozložit bez toho, aniž by se jim to nelámalo při sebeopatrnějším nakládání při rozebírání podlahy.
Je takový postup udržitelný? Není. Je to drahé? Je. Dá se s tím něco dělat? Dá, čtěte dál.

Přikládám ještě jeden z mnoha úlomků předchozí podlahy, nalezený při úklidu
Srovnání úlomku s vedle položenou dvacetikorunou

Proč většina výrobců podlah raději vozí a dělá levné podlahy?

Na vině je výše marže. Představte si, že jste firma, vyrábějící podlahy. Vyberte si. Dělat nekvalitní podlahu s 800% marží, nebo hodně kvalitní podlahu třeba jen se 100% marží? Zákazník rozdíl nepozná, zákazník chce hezky vypadající podlahu, málo kdo uvažuje nad odhlučněním a kdyžtak zákazníka uzemníte, že to neděláte, nebo „se to nedělá“. Cílem firem je zisk, dokud zákazníka nebude zajímat kvalita a zaplatí za pochybnou kvalitu, tak nebude žádný tlak na výrobce dělat kvalitní podlahy z kvalitních materiálů. Jediná možnost v tomto případě je to vynutit zákonem. 18dB tlumící vrstva pod podlahu byla za 170CZK/m2, což není likvidační a je extrémně velká chyba, když pokládáte novou podlahu a tlumící vrstvu pod podlahu tam nedáte. U 19dB vrstvy byla nabízená cena okolo 300 CZK/m2, ale o polovinu menší maximální zátěž podlahy, oproti 18dB variantě.

Kvalitní podlahy dělají Belgičtí Quickstep a Němečtí Meister

Zdravím do Německa. Meister má patent na zámek mezi lamelami, díky čemuž podlahu můžete opakovaně rozebrat a složit. Belgičany jsem nezkoumal, ale troufnu si tvrdit, že i oni budou mít nějaký zámkový systém, kterým se budou chlubit. Rozdíl mezi čínou SPC/IVC a dalšími výrobci je, že ačkoliv mají třeba centrálu v Bruselu, tak si lamelu vezme do ruk podlahář a vidí v kusu podlahy tenkou vrstvu, která se drolí a má hned jasno. Našel jsem na webu IVC, že mají uniclic patent na jejich zámek. Stejně se ty lamely lámaly při rozebrání, je to tenké, při manipulaci je to křehké, ačkoliv si vezmete jednu lamelu do ruk a lehce se vám může ohýbat v rukou. Nemám jak ověřit hypotézu, že se podlaha od IVC prošlape a láme při rozebírání proto, že je za pár let prošlapaná či steřelá, nebo proto, že nebyla navržena na opakované rozebrání.

Rozdíl oproti Číně na první pohled

Čínská podlaha má pod sebou 1milimetrovou tenkou měkkou vrstvu. Už na první pohled u německého Meisteru vypadá tlumící vrstva minimálně dvounásobná. Druhý důležitý poznatek. Viděl jsem u podlahy z čínských vstupů návod na instalaci a na videu řezali jednotlivé díly standardním vytahovacím nožíkem a šlo to hodně lehce díky vrstvě vápníku v podlaze. Podlahy od Meisteru v případě nutnosti řežou velmi hlučnou pilou a na fotkách poznáte rozdíl v tloušťce. Jak vrchní vrstvy (na obrázku níže je vidíte otočené k sobě tlumící vrstvou a povrchovou vrstvou jsou nejdál od sebe), tak integrovaná izolační vrstva na první pohled.

Tam kde začíná červená, začíná IVC podlaha. Všimněte si, že spodní Meister má násobně tlustší vrstvu izolace. IVC je cca za 500 za metr, Meister začíná na tisícovce za metr, ale pokud nepotřebujete obložit tovární halu, ale byt, tak je cena to poslední, co by vás mělo zajímat, pokud nechcete zažívat se sousedy peklo

Nikdy nenechte položit podlahu bez spodní izolační vrstvy!

Izolačních vrstev pod podlahu je na trhu spousta, nás zajímají v podstatě 2 důležité parametry.

  1. Výše garantovaného útlumu (žádné „až“, ale skutečný útlum kročejové průzvučnosti) Tady je víc 18dB jistých než „až“ 20 dB.
  2. Nosnost podlahy při položení izolační vrstvy. Čím podlaha lépe izoluje, tím menší má zátěž v Kg/m2.
Ukázka izolace s útlumem 18dB (cca 2 milimetry). Horní stříbrná vrstva se dává dnes už na většinu izolací kvůli topení pod podlahou. Tuto vrstvu developer, ani podlaháři developera pod podlahu nedávají ani přes dotaz klienta, jestli takovou vrstvu nabízejí!

2x 18dB není útlum 36dB!

Máte podlahu, která vám garantuje 18dB útlum a pod to dáte izolační vrstvu tenkou cca 2 milimetry, která zajistí rovněž útlum 18dB. Je to rozhodně víc, než samostatná podlaha slibující „až“ 20dB útlum. Vás nezajímá, kolik to „až“ může být, vy potřebujete garantovanou hodnotu výrobcem.
Nad 18dB vám klesá maximální možná zátěž podlahy. U 19dB to bylo cca 140-170kg/m2 a v případě 20dB a víc to bylo ještě méně. Zkoumal jsem na internetu odhlučnění isolitem, vypadá to všechno suprově, problém je, že tam ta maximální možná trvalá zátěž už s rostoucím útlumem v dB velmi klesá pod 140kg/m2. To může způsobit další potíže při pokládání těžšího nábytku apod… V diskusích klidně napište, jestli víte o něčem zaručeném, co bude lepší.

I kdyby byla vrstva pod podlahou nedostatečná, získáte možnost vůbec podlahu rozebrat bez nutnosti příště kupovat novou

A v takovém okamžiku šetříte peníze. Kdybych šel do Meisteru už tenkrát (nevěděl jsem, nebylo mi to prodejcem nabídnuto, proto je nutné zákazníka školit a všechno mu vysvětlit a nechat ho rozhodnout), při řešení izolační vrstvy by nebyl s podlahou vůbec žádný problém a ušetřil bych tím pádem desetitisíce za výměnu kvalitní podlahy. Připadlo mi divné, že po zhruba roce položení původní podlaha od IVC občas „křupala“. Jako nejlogičtější (berte jako spekulaci) vysvětlení se zdá, že křupaly a degradovaly nejspíš zámky podlahy.

Vtipný příběh od Meistera

Od stavaře jsem dostal i hezkou perličku. Jeden ze zákazníků si při převzetí zkušebních vzorků podlahy (obvykle chcete vzít vzorek podlahy a porovnat to jak vám to půjde k barvě dveří, nábytku, podlahy ve vedlejší místnosti v místě, kde se podlahy setkávají s chodbou, či jinou místností) špatně dovřel kufr auta a při jízdě mu vzorek podlahy vypadl z kufru, podlahu přejel hned za ním jedoucí autobus MHD, podlaha vyskočila ze zámku, ale nic se ji nestalo, šla znovu složit dohromady. Historka se dostala přes české ředitelství Meistera do Německa a v Německu to vyvolalo doslova senzaci.

Závěr

  1. Kdykoliv děláte podlahu, vždy si přikupte tlumící vrstvu pod podlahu. Izolační vrstva integrovaná v dílcích podlahy je naprosto nedostačující, sousedi pod vámi budou slyšet i přesto každý váš jeden krok.
  2. Nekupujte levné podlahy, které pak nepůjde rozebrat, nejsou voděodolné a jsou tvořeny ze 60% vápníkem
  3. Pokud narazíte na podlaháře a řeknete, že chcete tlumící vrstvu pod podlahu, oni vám nic nenabídnou, utečte jinam.
  4. Kupte kvalitu na první dobrou, nekupujte něco, o čem si myslíte, že je to kvalitní, ale ve skutečnosti je to odpad.
  5. I první levnější podlaha bude splňovat protihlukové limity kvůli špatně navržené metodice testování hluku zprůměrováním se všemi dalšími měřenými frekvencemi. Neexistují proto žádné důkazy, ale je vysoké podezření, že za takto debilně navržené metodiky měření hluku, museli lobovat developeři. Výsledek je, že se nevyspíte, ale normy to splňuje. Frekvence 50 – 160Hz nespadají do testování a projdou vám i kvalitním odhlučněním stropu bez rozdílu, proto kročej vždycky musí řešit sousedi nad vámi. Pokud jste vy ten otravný soused, musíte vystěhovat z místnosti všechno a nechat si to položit. Pokud máte podlahu, která neumožňuje sundání bez poničení, kupujete jinou.
  6. Chtějte garantovanou voděodolnou podlahu.
  7. I špatná podlaha je lepší, když se přikoupí před montáží tlumící vrstva pod podlahu, než dobrá podlaha bez tlumící vrstvy.
Foto obalu
Avatar

By mirra

Hardwaru a počítačům se věnuji již od roku 2003. Za tu dobu jsem poskládal stovky počítačů, opravil tisíce počítačů a vyřešil nespočetně problémů, vad a chyb, se kterými se setkávali uživatelé. Od roku 2005 se zabývám servery, zejména těmi herními, v roce 2007 jsem se začal věnovat Valve Source SDK level designu, který šel od roku 2009 k ledu kvůli studiu Informatiky na univerzitě. Podílel jsem se chvíli i na provozu síťové laboratoře MENDELU, dnes spravuji cca 30 serverů/diskových polí na univerzitě, řeším IT v malých a středních firmách tak, aby firmy ušetřily nemalé částky při zlepšení kvality a soustředím se na snižování nákladů na IT od licencí až po hardware, software, provádím konsolidace a audity platnosti licencí, které firmám šetří rovněž nemalé peníze. Z velkých firem spravuji s dalšími kolegy 8000 serverů po celé Evropě a tato práce mě nesmírně baví, protože se vše musí automatizovat a nabízí mi to možnost trénovat další evropské jazyky od Angličtiny, přes Němčinu až po Italštinu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *